- Европа изостава в битката с коронавируса и ЕС трябва да

...
- Европа изостава в битката с коронавируса и ЕС трябва да
Коментари Харесай

Евролидери: Не сме готови за втора вълна на коронавируса

-  Европа изостава в борбата с ковид и Европейски Съюз би трябвало да обмисли по какъв начин по-добре да се приготви за предстоящата втора вълна на болестта, пишат в взаимно писмо до шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен водачите на Германия, Франция, Полша, Испания, Белгия и Дания, представено от осведомителните организации. Според тях хаотичният отговор на Европа на COVID-19, „ повдигна въпроси по отношение на готовността на Европейски Съюз за реакция на пандемии и акцентира нуждата от европейски метод “, изключително против евентуалната втора вълна на вируса.

„ Надяваме се, че това писмо може да послужи като ентусиазъм за ползотворни, спомагателни полемики на европейско ниво за това по какъв начин да се подсигурява готовността на Европейски Съюз при бъдещи пандемии ", пишат Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Матеуш Моравецки, Педро Санчес, Софи Вилмес и Мете Фредериксен.

Евролидерите слагат специфичен акцент върху дефицита на извънредно нужните медицински консумативи, които се разпределят неравномерно в целия Европейски Съюз. „ Разбирането на минусите е от значително значение. Необходими са задоволително общи поръчки на персонални защитни средства (ЛПС), медицински произведения, значими консумативи и ваксини “, се споделя още в писмото.

27-те водачи на страните от Европейски Съюз ще обсъжат следствията от рецесията с ковид във видеоразговор на 19 юни.

- Броят на случаите на инфектирани с ковид в Германия се е нараснал с 318 дневно, умряли са още 18 души, сочат данни на института „ Роберт Кох ”, съобщи БГНЕС. Така съгласно института общият брой инфектирани във Федерална република Германия е 184 861, а 8 729 пациенти с ковид са умряли от началото на епидемията.

Най-голям брой случаи на инфектирани са регистрирани в Бавария (47 479), Северен Рейн-Вестфалия (38 845) и Баден-Вюртемберг (34 965). В Берлин са регистрирани 7082 души с COVID-19.

- От през днешния ден Турция възобновява полетите, в това число и тези до България. Информацията съобщи турският министър на превоза Адил Караисмаилоглу. През юни ще бъдат възобновени полетите до 40 страни. От 10 юни, с изключение на до България, стартират полети и до Гърция, Бахрейн, Катар и до приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република. От 15, 20, 22 и 25 юни ще бъдат възобновени полетите до редица други европейски и азиатски страни.

- 21 американски щати регистрират растеж на новозаразените с ковид на седмична база , заяви Си Ен Ен. Ръст на инфектираните с към 40% по отношение на предходната седмица има в Аризона, Юта и Ню Мексико. Властите показват опасения, че митингите против расизма и полицейското принуждение, ще усилят случаите на COVID-19. Огромна част от протестиращите са без защитни средства, макар апелите да съблюдават ограниченията против разпространяването на болестта. 

- Бразилия още веднъж стартира да публикуване обобщени данни за разпространяването на коронавируса в страната , предадоха организациите. Това стана малко, откакто Върховният съд на страната подреди на държавното управление да оповестява систематизирана информация, а освен за последното денонощие.

В края на предходната седмица здравното министерство на Бразилия спря да разгласява на уеб страницата си общия брой на доказаните случаи на ковид и умрелите, като ограничи сведенията единствено за съответния ден. Решението провокира остри рецензии против управляващите и обвинявания, че се пробват да скрият размерите на пандемията. Страната е втората най-засегната в света от COVID-19.

От началото на пандемията общият брой на инфектираните с ковид в страната е съвсем 740 хиляди души, а жертвите надвишават 34 хиляди

- Министърът   на обществените въпроси на Хаити е умрял от COVID-19 , оповестиха локалните управляващи. " Нашият сътрудник, държавният секретар по обществените въпроси Еманюел Кантава, ни напусна през днешния ден. Той беше болен от COVID-19 ", написа министърът на известията на Хаити Еди Джаксън Алексис в своя микроблог в Tуитър. Алексис дефинира умрелия си колега като хладнокръвен бранител на правата на индивида и изрече съболезнованията си на фамилията и приятелите му.

В Хаити са регистрирани 3548 случая на инфектирани с ковид. Към днешна дата 54 души са умряли от затруднения, свързани с COVID-19.

- Общият брой на инфектираните с ковид по света към този момент е 7 238 611 души, а жертвите са 411 277, сочат настоящите данни на американския университет " Джонс Хохкинс ". Най-много са заболелите и жертвите в Съединени американски щати - надлежно 1 979 850 и 112 006. На второ място в световен мащаб по брой на инфектираните се подрежда Бразилия с 739 503, следвана от Русия - 484 630 и Англия - 290 581. По брой на най-вече смъртни случаи след Съединени американски щати е Англия - 40 968, следвана от Бразилия - 38 406.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР